Rehtori Jyrki Saarnia puh. +358 50 372 2747

Opintie1D, Lieto 21420 Lieto

©2018 by Liedonlukio.fi

CIRCULAR ECONOMY

"Kiertotaloutta kansainvälisesti Liedon lukiolla"

Liedon lukio osallistuu yhdessä saksalaisen, kreikkalaisen ja italialaisen koulun kanssa EU:n rahoittamaan Erasmus+ -hankkeeseen Circular economy. Projektin tavoitteena on edistää opiskelijoiden tietämystä kiertotalouden vaikutuksesta luonnonvarojen säästämiseen ja jätteiden vähentämiseen. Projektiin kuuluu viikon vierailut kumppanikouluissa. Lukuvuonna 2018-19 vierailimme Kreikassa ja Saksassa. Lukuvuonna 2019-20 tehdään vielä matka Italiaan, ja kumppanikoulujen delegaatiot saapuvat Liedon lukioon. Ennen ulkomaille suuntautuvia matkoja opiskelijat tekevät ennakkotehtäviä, joissa tutustutaan käsiteltäviin aiheisiin. Opiskelijat ovat esimerkiksi tutustuneet kiertotalouteen liittyvään terminologiaan ja tehneet haastattelun kierrätysmateriaaleja käyttävässä yrityksessä.

Joulukuussa 2018 kuuden opiskelijan ja kahden opettajan ryhmä matkusti Ateenaan. Vietimme päivät paikallisessa koulussa, ja teimme kansainvälisissä ryhmissä teemaan liittyviä tehtäviä. Tehtävien tulokset esiteltiin englanniksi. Vierailimme elektroniikka-alan yrityksessä, joka käyttää materiaalina käytöstä poistettuja modeemeja. Tutustuimme luonnollisesti myös antiikin Kreikan historiaan.

Huhtikuussa 2019 oli vuorossa vierailu saksalaiseen kumppanikouluumme Marliin, joka sijaitsee Ruhrin alueella. Viikon aikana teimme laajan tehtäväkokonaisuuden vaatteiden elinkaaresta ja pohdimme mahdollisuuksia tekstiilijätteen uusiokäyttöön. Saimme valmistaa korun kierrätysmateriaaleista, ja kokkasimme koululla perinteistä saksalaista ruokaa. Tutustuimme paljon lähialueeseen, ja vierailimme jätevoimalaitoksessa.

Opiskelijoiden mukaan projektiin kannatti osallistua. Paikallista arkea näki eri tavalla kuin turistina, koska opiskelijat asuivat perheissä. Tärkeään teemaan tuli syvennyttyä paremmin. Kansainvälisissä ryhmissä työskennellessä tutustui eri maista tuleviin nuoriin ja vapaa-ajalla isäntäperheiden ystäviin.  Isäntäkoulujen järjestämä vapaa-ajan ohjelma, kuten grillijuhlat Saksassa, sai nuorilta kiitosta. Paitsi tietoa kiertotaloudesta, nuoret saivat myös ainutlaatuisia kokemuksia uusien ystävien kanssa.

Joulukuussa 2019 on edessä matka Italiaan, ja keväällä 2020 Suomi saakin toimia vuorostaan isäntämaana. Tällöin tarkoituksena on perehtyä kiertotalouden teolliseen, tekniseen ja luonnontieteelliseen puoleen."