
Ennen ylioppilaskokeeseen käveltiin lyijykynä kainalossa. Kirjoitettiin kuusi tuntia kynä sauhuten ja pyyhekumi viuhuen. Koesalin pelätyin tilanne taisi olla se, että eväänä oleva kahvitermos tai colapullo kaatuisi vastausarkkien päälle. Nyt eletään uusia aikoja. Tänä aamuna Liedon lukiossakin koettiin jännittäviä hetkiä, kun suuri joukko abiturientteja kirjoitti ensimmäisen sähköisen ylioppilaskokeensa. Lietohallin aulassa kuhisi. Kokelaat lastasivat kannettavia tietokoneita, kuulokkeita, virtajohtoja ja voileipiä evästarjottimille ja siirtyivät saliin melkoisen jännityksen vallassa.
– Jännittää kyllä enemmän kuin paperikokeeseen mennessä mutta eiköhän se mene ihan hyvin, abiturientti Oona Byström kertoo juuri ennen koesaliin astumista.
Liedon lukiossa suoritetaan tänä keväänä 45 erillistä digitaalista koesuoritusta neljässä oppiaineessa. Psykologian, maantieteen, yhteiskuntaopin ja saksan ylioppilaskokeet ovat kevään tutkinnossa digitaalisia. Syksyllä joukkoon liittyy jälleen uusia aineita, kuten historia ja uskonto.
– Sähköiset ylioppilaskokeet tehdään suljetussa langallisessa verkossa. Suurin haaste koetilan rakentamisessa on verkkopiuhojen järkevä ja turvallinen asettelu. Opettajakunnan kannalta taas pidän haasteellisimpana mahdollisia teknisiä häiriötilanteita kokeen aikana, toteaa Liedon kunnan it-asiantuntija Tomi Riuttala.
Liedossa on sähköisiin kokeisiin valmistauduttu hyvän aikaa. Harjoittelua varten käytössä on toista vuotta ollut erillinen Abittiluokka ja lisäksi koulussa on koko kiinteistön kattava langaton abittiverkko. Kurssikokeita ja tehtäviä on toteutettu sähköisesti pitkään ja siitä on tullut opiskelijoiden arkipäivää. Osa oppikirjoistakin on sähköisiä mutta toki reppuihin solahtaa vielä perinteisiäkin paperisia kirjoja ja koulupäivien aikana on käyttöä myös kirjoitusvälineille.
Ylioppilaskokeet ovat edelleen kypsyyskokeita. Digitaalinen formaatti vain monipuolistaa tehtävätyyppejä ja rikastaa koesisältöjä.
– On hyvä, että uudistutaan. Jatko-opinnoissakin tarvitaan nykyään monenlaisia ohjelmistoja ja sähköistä osaamista. Kielten kokeisiin saadaan nyt lisää autenttisuutta, sillä kuuntelutehtävien kohdalla kokeissa voidaan käyttää lyhyitä videoita, saksan ja ranskan opettaja Miisa Helkkula kertoo.
-Meillä ollaan valmiina. Toki sähköisyys tuo haasteita mutta sekä opettajat että opiskelijat ovat harjoitelleet paljon näitä tilanteita varten. Luotan siihen osaamiseen. Sähköisissä ylioppilaskokeissa oma haasteensa on siinä, että valtakunnallinen koejärjestelmä on edelleen keskeneräinen ja ohjeet päivittyvät jatkuvasti. Tämän päivän koetta varten viimeisiä ohjeita tuli vielä maanantaina. Hienosti päivästä kuitenkin selvittiin, rehtori Saarnia summaa.
Anu Ala-Krekola-Suni (teksti ja kuvat)