Erasmus+ -hankkeessa Kulttuuri, kansainvälisyys ja CLIL koulumme opettajat pääsivät kouluttautumaan eri puolille Eurooppaa vuosina 2019-2020. Tällä hankkeella pyrimme lisäämään opettajien kieli- ja kulttuuritaitoja ja -tietoisuutta sekä CLIL-opetustaitoja. Hankkeeseen osallistuneet opettajamme kokivat kurssinsa erittäin hyödyllisiksi. Valitettavasti COVID-19-pandemian takia kaikki hankkeeseen osallistuneet opettajat eivät päässeet omille kursseilleen. Seuraavassa esittelemme osallistuneiden kokemuksia.
Liikunnan ja terveystiedon opettaja Riina Kolkkala hakeutui Espanjan Malagaan vahvistamaan sekä espanjan kielen että latinotanssien osaamistaan. Liedon lukion kansainvälisyyshankkeissa on jo vuosia ollut mukana espanjalais-englantilainen lukio El Puerto de Santa Mariasta. Riina on ollut hankevastaavana näissä hankkeissa. Espanjan kieli sekä kulttuuri ovat olleet Riinalle myös henkilökohtaisesti tärkeitä nuoruudesta saakka. Tanssiin erikoistuneena liikunnanopettajana hän kykeni yhdistämään opettajaliikkuuvuuteensa myös latinotanssit.
Kahden viikon ajan Riina opiskelija espanjaa 4 tuntia päivässä sekä latinotansseja 2 tuntia päivässä Malagassa sijaitsevassa kielikoulussa, Apple Language Courses. Kielen opiskelu toteutettiin 3-4 hengen ryhmissä intensiivisesti, käyttäen ainoastaan espanjankieltä. Tanssinopetus tapahtui pariopetuksena siten, että Riina oli ainoa opiskelija yksityisopettajansa kanssa tunneilla. Näin opetusta toteutettiin täydellisesti Riinan taitotason mukaisena.
Kaksi viikkoa Espanjassa antoi lisäpotkua Liedon lukion kansainvälisyyshankkeiden toteuttamiseen ja mahdollisti ammattitaidon vahvistamista.


Kielten opettaja Miisa Helkkula tutustui helmikuun alussa 2020 Portugalissa Escola Dr Horacio Bento de Gouveian Citizenship Education projektiin, joka tekee säännöllistä vapaaehtoistyötä alueen eri toimijoiden kanssa. Koulussa on jo 17 vuoden ajan tehty vapaaehtoistyötä ja Miisa Helkkula pääsi mukaan koulun toimintaan Erasmus opettajaliikkuvuushankkeen myötä.
Koulun nuorimmat noin 10 –vuotiaat oppilaat olivat mukana vapaaehtoistyössä eläinhoitolassa, jossa hoidettiin sairaita ja loukkaantuneita löytökoiria ja –kissoja. Vanhemmat oppilaat osallistuivat joko asunnottomien ruokajakeluun kerran viikossa iltaisin tai syrjäytyneiden hoitolaitoksen iltapäivätoimintaan viikonloppuisin. Työssä aktiivisesti mukana oleva opettaja Alda Matos Rosàrio kertoo, että vapaaehtoistyöstä on tullut koulun oppilaille normaalia toimintaa ja se on tärkeä osa koulun kansalaiskasvatusta. Koulun yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on vakiintunutta ja toimivaa. Sekä opettajat että oppilaat olivat työssä mukana myönteisessä hengessä ja oppilaat haluavat jatkaa vapaaehtoistyötä koulun päättymisen jälkeenkin. Koulu on kiinnostunut tekemään yhteistyötä myös Liedon lukion kansainvälisyyslinjan opiskelijoiden kanssa.

Kuvataiteen opettaja Satu Musakka osallistui todella antoisalle kurssille “Digital Game Based Learning & Augmented Reality” heinäkuussa 2019. Kurssilla opiskeltiin kroatialaisten ja espanjalaisten opettajien kanssa pelisuunnittelua ja lisättyä todellisuutta helteisessä +35 Firenzessä.

Kielten opettaja Marianne Suutari oli heinäkuussa 2019 syventämässä kansainvälisten suhteiden tietämystään College of Europessa Belgian Bruggessa. Täydennyskoulutus keskittyi Euroopan unioniin, ja kurssilla käsiteltiin muun muassa EU:n sisä-, ulko-, talous- ja turvallisuuspolitiikkaa. Myös neuvottelu- ja lobbaamistaitoja harjoiteltiin. Kaiken kaikkiaan koulutus antoi kattavan kuvan ajankohtaisista maailmanpoliittisista haasteista.

Äidinkielen opettaja Tiina Aho osallistui kesällä 2019 Englannin Exeterissä kirjallisuuden opettamisen kurssille. Siellä käsiteltiin kirjallisuuden opettamista monipuolisista näkökulmista sekä tutustuttiin englantilaiseen kulttuuriin myös kirjallisuuden näkökulmasta. Kurssilla opitut tiedot ja taidot sekä kirjallisuudesta että englannin kielestä auttavat jatkossakin esimerkiksi kansainvälisyyslinjan opettamisessa sekä uusiin hankkeisiin osallistumisessa.

Kiitos Erasmus+!