Opiskelijoiden Turku-päivä syntyi lukemattomista jännittävistä tarinoista suomalaisista innovaatioista ja osaamisesta. Mitä merkitsee kiertotalous ja resurssitehokkuus konkreettisesti Vierailu- ja innovaatiokeskus Joen ”Olipa kerran materiaali”-näyttelyssä, puisten purjelaivojen aikakaudesta teolliseen laivanrakennukseen siirtyminen Forum Marinumin näyttelyssä tai nykyaikaisen laivanrakennuksen tuotanto yli miljoonan osan yhteensovittamisella Turku Mayerin telakkakierroksella?
Tunnelma Forum Marinumin yhteistyössä Turku Mayerin telakan kanssa toteutetussa Suomalainen laivanrakennus- näyttelyssä tuntui ihmeelliseltä. Katto oli korkealla ja ympärillä oli tilaa isommillekin ajatuksille, kuten seinään kirjoitettu: ”Nyt on seurattava tarkasti, mitä maailmalla tapahtuu. Tekniikka kehittyy niin nopeasti.”
Oppiakseen tuntemaan aaltojen liikettä alusten alla paremmin Liedon lukion opiskelijat leikittivät interaktiivisia valtamerialuksia virtuaalisessa meressä. Jyhkeiden metallikonstruktioiden tiloissa katselimme ja kuuntelimme yhdessä laivanrakennus teollisuuden ajanvirtaa opastetulla kierroksilla. Kuinka puu ja metalli taipuivat laivoiksi ja miten nykyaikaisten risteilyalusten osia toimitetaan eri puolelta Suomea ja useista maista.
Uusia maailman suurimpia risteilyaluksia syntyy Turku Mayerin telakalla yhä uudelleen: lukuisia ainutlaatuisia kokemuksia ja elämyksiä.
Telakalla opimme hahmottamaan valtavia mittakaavoja, näkemään yksittäisiä laivanosia eri kokoonpano-osastoilla ja itse seuraavan syyskuussa 2019 valmistuvan Esmeralda-aluksen. Pääsimme ottamaan riemukkaita joukkuekuvia turvakypärät päässä valtavan laivan juurella. Osa opiskelijoiden tutkimusmatkoista Liedon lukiosta on vielä edessä ja matkat muuttavat jatkuvasti muotoaan pienemmistä kohteista suurempiin ja kansainvälisiin.
Teksti ja kuvat: Satu Musakka