Liedon lukiossa kuvataiteen piirrustuskoe sekä esseen kirjoituskoe aloitetaan asioiden tutkimisella alkuperäisten lähteiden äärellä. Taiteellisen tutkimuksen koepaikkoina ovat olleet Åboa Vetus Ars Nova, Turun taidemuseo, Apteekkimuseo ja Qwenselin talo.
KU 2 Muotoillut ja rakennetut ympäristöt -kurssilla opiskelijat tutustuivat ns. Herrainkulmalla sijaitsevaan vanhaan säätyläistaloon, jossa alkuperäisillä paikoillaan olevat asuin- ja talousrakennukset kertovat lääketieteen kirurgian professori Joseph Gustav Pippingin perheen sen ajan muodin mukaista rokokoo- ja kustavilaistyylistä tilallista tarinaa Aurajoen varrella 1789 - 1815. Varsinaisella kurssilla opiskelijat ovat piirtäneet kahden pakopisteen perspektiivikuvia omista unelmiensa taloista, pohtineet lapsuutensa maisemia ja mittakaavoja, rakentaneet sisustussuunnitelmia kolmiuloitteisesti moodbordeineen tai mallintaneet digitaalisesti 3D-ohjelmilla hulppeita arkkitehtuurin aarteitaan. Muotoilun ja arkkitehtuurin tyylihistoriaa käsitellään omalla tutkivalla kuvataiteen loppukokeella.
Kuvataidetta ei varsinaisesti ylioppilaskirjoituksissa kirjoiteta, mutta lukion eri oppiaineiden lähteet ovat täynnä kuvia, videoita ja muuta interaktiivista visuaalista viestintää, joka tulee opiskelijan oman pohdinnan kautta saattaa kirjalliseen muotoon. Tiedon soveltava luonne korostuu, sillä aineistot ovat moniulotteisia. Piirtäminen tutkimisen välineenä pysäyttää nuoren juuri tähän hetkeen kun aikaikkuna esineiden ja rakennusten kautta avautuu menneeseen maailmaan. Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus kohtaavat tekijänsä.
Teksti ja kuvat: Satu Musakka