Kolmas päivä alkoi ilman sen suurempaa jet lagia. Taivaalta satoi kaatamalla vettä ja salamat välähtelivät matkalla kouluun. Broad Run- koululta lähdimme heti Park View- kouluun, jossa teimme cultural-displaymme loppuun. Salmiakki, Finnish winter simulator ja Siltsu, siinä ne meidän esityksemme kohokohdat. Salmiakkiin suhtauduttiin suurella epäluulolla, ja saimme jopa kuulla, että sen syömistä käytetään rangaistuksena, jos häviää pelin. Rehellisesti sanottuna se ei edes haitannut, sillä söimme sen sitten itse. Kaikki eivät kuitenkaan salmiakkia inhonneet, ja jotkut palasivat syömään yhä uudelleen. Jokainen maa oli panostanut esityksiinsä, jotkut enemmän kuin toiset. Puolalaisilta sai montaa eri ruokalajia, saksalaisilta kindereitä, romanialaisista munia ja australialaisilla oli puhallettava kenguru. Aika meni niitä katsellessa nopeasti, ja pian olikin lounas. Amerikan tyyliin: leipä, keksi ja vesipullo. Menimme auditorioon syömään ja odottamaan ensimmäistä summit dialogia jonka pohjustana toimi opettajien paneeli koulutuksesta. Olimme tietenkin eturivissä kannustamassa Innaa, ja paneeli alkoi seisovien aplodien kera (suomalaiset). Paneelissa opettajat kertoivat oman maansa koulusysteemistä. Mukana oli Innan lisäksi meksikolainen, amerikkalainen, etelä-afrikkalainen ja libanonilainen opettaja. Saimme kuulla, kuinka erilaisia koulusysteemit ovat ympäri maailmaa ja voi kyllä sanoa, että meillä asiat ovat koulutuksen suhteen todella hyvin. Summit dialogue oli koulutuksen saatavuudesta ja suomalaiset olivat aika vankalla kokemuksella mukana keskusteluissa. Ryhmäkeskustelujen jälkeen lähdettiin busseilla takaisin Broad Runiin ja sieltä suoraan ulos. Ensin mentiin syömään ja sen jälkeen keilaamaan. Suomalaiset dominoivat kaikkia pelejä ja pian vuorossa olikin elokuva. Elokuvateatterin penkit olivat naurettavan isot ja menivät makuuasentoon ja pieni juotava oli pään kokoinen. Leffan jälkeen oli suunta taas kohti kotia ja kunnon yöunia.
Jatkuva ohjelma vaati veronsa ja neljännen päivän aamuna väsymys oli suuri. Aamulla menin kouluun koulubussilla, ja se oli kokemisen arvoinen elämys. Broad runilta taas Park Viewhin ja tällä kertaa aamu alkoi projektilla. Meille jaettiin roolit ja saimme tutkia ongelmaa ja puolustaa sitä omalta kantiltamme. Ongelma oli eräänlaisen suoalueen käyttö mahdollisimman hyvin. Tehtävä oli mielenkiintoinen ja menimme jopa kävelemään koulun rajamaille hahmottaaksemme ideaa paremmin. Haimme sisältä lounaan, jonka olimme ottaneet kotoa ja söimme sen nurmikentällä. Kenttä oli iso ja hieno. Jotkut pelasivat jalkapalloa, toiset kopittelivat ja toiset istuskelivat. Eväät olivat maistuvia ja ilma hieno, joten edes suomalaiset eivät keksineet mitään valittamisen aihetta. Palasimme vielä tekemään projektiamme ja jokaisesta ryhmästä valittiin edustaja väittelyyn, jossa ongelman ratkaisusta päätettiin. Otto edusti hienosti meitä väittelyssä! Toinen dialogi käytiin läpi suhteellisen nopeasti ja pian olimme bussissa menossa takaisin Broad Runiin. Me suomalaiset lähdimme vielä Tysons Corner- ostoskeskukseen shoppailemaan ja syömään. Oli mukavaa viettää aikaa sekä muiden delegaatioiden että suomiporukan kanssa!
-Saara
Kouluissa on hyvä yhteishenki ja omien värien näyttäminen on tärkeää. Jokaisesta high schoolista löytyy kauppa, jossa myydään koulun logolla varustettuja tuotteita. On hupparia, T-paitaa, mukia jne. Käytävillä tulee koko ajan vastaan opiskelijoita, joilla on päällä jokin koulun vaatteista. Hienoa yhteishenkeä! Kouluilla on myös omat lippunsa, logonsa, maskottinsa ja kannustushuutonsa. Nekin hyvin esillä. Alla muutama kuva koulun seinistä, joihin jokainen vuosiluokka saa tehdä oman kuvansa. Kuvissa täytyy olla esillä aina joku urheilulaji, muuten opiskelijoilla aika vapaat kädet kuvan suhteen. Tällaisia olisi kiva saada meidänkin kouluumme!