top of page
Hot Air Balloons

Erasmus+ -liikkuvuudet

Liedon lukion opiskelijat kirjoittavat tällä sivulla omista liikkuvuuksistaan Erasmus+ -ohjelmassa keväästä 2022 alkaen. Lukio sai Erasmus+ -akkreditoinnin joulukuussa 2021.

Viimeiset kuulumiset Nizzasta

Nizzassa 4 viikkoa jo oltuani, paikallisiin tapoihin on ehtinyt jo tottua. Sisäkengät jalassa kotona liikkuminen sekä lukemattomien repputarkastusten kanssa eläminen on muuttunut perusarjeksi. Ollessamme Nizzan uskomattomissa sääolosuhteissa, olemme ehtineet vierailla monissa paikoissa Antin kanssa. Näitä paikkoja ovat muun muassa Promenade des Anglais, Le chateau de Nice ja Monacon kaunis satamakaupunki.

 

Monacossa käydessämme silmiimme painautuivat sadat hulppeat jahdit, uskomattomat rakennukset sekä Monacon kuuluisa Formula 1 rata, jossa juuri ajettiin vuoden 2022 Grand Prix. Vaikka Monaco on yksi Euroopan pienimmistä valtioista, oli se silti pienempi, mitä olin odottanut. Eri nähtävyyksien väliset etäisyydet olivat erittäin pieniä. Junalippujen ostaminen oli helppoa ja junamatka Monacoon oli lyhyt. Monacossa nähtävyyksien lyhyiden välimatkojen sekä niiden lukumäärien vähäisyyden takia yksi päiväreissu on ideaalinen sen veden läheisen sataman kolkista aina pilvien korkeudella ylpeänä seisovan Palais Princierin ja kaiken niiden väliltä tutkimiseen. Päiväreissu myös poistaa pakon lompakkoa huolella hoikentavan hotellihuoneen varaamiseen. Monacon asukkaat pystyy erottamaan turisteista helposti, heidän vitivalkoisista polo- tai kauluspaidoistaan.

 

Rannoilla aurinko on paistanut ja vesi on lämmennyt viimeisien viikkojen aikana monella asteella. Vaikka vesi onkin jo noin 20 asteista, eivät paikalliset rannasta nauttijat kuitenkaan vielä kestä heille niin kylmältä tuntuvaa merivettä sen kuohuvine aaltoineen. Toisin kuin paikalliset, me turisteilta näyttävät ja niinä käyttäytyvät suomalaiset käymme nautinnollisilla uinneilla lihastakaan sätkäyttämättä. Kääntyviä päitä on monia etenkin iltaisin, kun laskeudumme tyynen illan ihanille uinneille. Tiedusteltuani host-perheeltäni asiasta, sain tietää suurimman osan paikallisista menevän uimaan vasta heinäkuussa, kun vesi on erittäin lämmintä. Ehkä ranskalaiset ovat vain tottuneet 25 asteiseen veteen ja kaikki muu tuntuu jäätävältä. Matka on ollut onnistuminen ja olen saanut kokea niin paljon erilaisia kulttuurikokemuksia ja hauskoja hetkiä, kiitos paikallisten kavereiden ja Antin.

 

OSKARI 

IMG_8118.JPG
Paluu Suomeen

 

Vaihtokuukausi Espanjassa on nyt mulla ja Annilla takana, ja suomeen palattiin turvallisesti taas useita kokemuksia rikkaampina. Kuukausi on lyhyt aika, mutta siinä kerkeää silti kokea paljon uutta.

 

Vaihto mahdollistaa upeita kokemuksia, vaikka se kestäisikin vain kuukauden. Kerkesimme Annin kanssa nähdä paljon Espanjalaista kulttuuria, sekä tutustua El Puertoa ympäröiviin kaupunkeihin. Vietimme arkipäivät koululla auttamassa pienten lasten kanssa, sekä pääsimme myös tutustumaan oppituntien avulla Espanjalaiseen koulunkäyntiin. Koulun tunneilla pääsi usein vastaamaan stereotyyppisiin kysymyksiin Suomesta ja suomalaisuudesta, joihin oppilaat mielellään ottivat kantaa. Ensimmäisen oppitunnin suurin puheenaihe oli äitiyspakkaus, sekä lapin lasiset iglut.

 

Vaihtomme osui hyvään aikaan kevättä, sillä pääsimme kokemaan hiukan Ferian tunnelmaa. Feria on suuri Espanjalainen juhla, joka koostuu pääosin flamencosta, äänekkäistä ihmisistä, tivolista, toreista sekä hevosajeluista. Juhla oli todellakin mieleenpainuva kokemus, vaikka kokonaiskuvasta onkin mahdotonta saada yhdessä päivässä kunnolla kiinni.

 

Vaikeista hetkistä selvittiin, ja mahtava kuukausi vietettiin. Kokemuksia kertyi ja haikein mielin jätettiin Espanja taakse. Ukkosmyrskyn saattelemana saavuttiin 20pv Helsinki-Vantaan lentokentälle noin puoli yhden aikaan yöllä Annin äidin mukaan ”lämpimään yöhön”, johon mulla ja Annilla saattoi olla hiukan sanomista. Vaikka ikävä jäikin Espanjan lämpöä ja hiekkarantoja, niin oltiin yhtä mieltä siitä, että ”lämpimään” Suomeen oli mukava palata!

ELLEN

Ellenin kuva.jpg
italian blogipostaus.Johanna.jpeg

Heipat Italialle

Italiassa vietetty kuukausi on nyt paketissa, ja olemme kaikki päässeet turvallisesti takaisin kotiin. Emilia, Ada, Nilla sekä italialaiset hostimme palasivat Suomeen jo sunnuntaina 1.5. Minä (Johanna) jäin kuitenkin nauttimaan Italian lämmöstä vielä muutamaksi päiväksi reissun alussa saamani positiivisen koronatuloksen takia. 4.5 minäkin onneksi pääsin jo suunnistamaan kohti kotia iloisin, mutta haikein mielin.

Vaihtokuukausi piti sisällään paljon erilaisia tunteita, ylämäkiä ja alamäkiä. Kaikesta kuitenkin selvittiin ja ainakin itse koen reissun opettaneen minulle paljon. Monesti joutui olemaan oman mukavuusalueensa ulkopuolella ja selviytymään jännittävistä tilanteista. Näistä tapahtumista selviäminen kuitenkin opettaa ja niissä pääsee ylittämään itsensä. Oli esimerkiksi hienoa päästä kertomaan opiskelijoille Suomesta ja vastailemaan heidän kysymyksiinsä, vaikka aluksi luokan eteen meneminen jännitti tottakai. Myös vieraassa perheessä majoittuminen jännitti aluksi, mutta todellisuudessa se mahdollistaa ehkä jopa parhaimmat kokemukset vaihdon aikana. Esimerkiksi kulttuuriin pääsee tutustumaan aivan eritavoin kuin turistina. Kaiken ohella myös kielitaito parantuu kuin huomaamatta, tai ainakin oma rohkeuteni puhua englantia kasvoi huomattavasti.

Kokonaisuutena kuukausi oli kyllä ainutlaatuinen. Voisin jopa sanoa, että viis kautta viis. Mutta, vaikka kuukausi olikin ikimuistoinen ja reissuun on aina kiva lähteä, on kotiin palaaminen vähintään yhtä antoisaa. Omaa sänkyä ja ruisleipää ei vain voita mikään.

 JOHANNA

Nizza, Antti, Blogiin.jpg

Terveisiä Nizzasta! 

Noin kaksi viikkoa sitten saavuimme aina aurinkoiseen Nizzaan kuukauden mittaiseen Erasmus+ vaihtoon. Monacon kupeessa sijaitsevan rannikkokaupungin kuvankaunis rantaviiva ja Ranskan Rivieran helmen lämmin ilmasto ovat luoneet vierailullemme varsin mainiot olosuhteet. Itseni lisäksi Liedon lukiosta reissuun lähti myös Oskari.

 

Majoittuminen perheissä on ollut tähän asti hyvin viihtyisää, eikä kulttuurien välisten erojen tai kielimuurin kanssa ole ollut isoja ongelmia. Ranskan kielen osaaminen on tietysti helpottanut huomattavasti jokapäiväisessä arjessa. Kulttuurieroista puolestaan pullotetun juomaveden pitäminen lämpimässä on herättänyt suuria kysymyksiä.

 

Koulunkäynti on ollut hyvin vaihtelevaa ja monipuolista johtuen ylioppilaskokeita vastaavien testien lähestymisestä. Lukulomaa ei ole ja suuri osa päivästä käytetään kokeisiin valmistautuessa joko koulun penkillä, kotona tai kirjastossa. Tavallisesti koulussa keskitytään pääosin oppitunnin aiheen analysointiin ja tunneilla kuulee useita väittelyitä opettajan ja oppilaiden kesken.

 

Vapaa-ajan aktiviteetit ovat myös olleet hyvin oma-aloitteisia paikallisten nuorten lukiessa kokeisiin. Kulttuuritietämystä olemme kuitenkin onnistuneet harjaannuttamaan esimerkiksi nizzalaista soccaa maistamalla ja Ranskan cupin loppuottelua seuraamalla paikallisella torilla.

 

ANTTI

Terveisiä Espanjan auringon alta!


Kaksi viikkoa sitten saavuimme El Puerto de Santa Maríaan, Lounais-Espanjaan kuukauden Erasmus+ vaihtoon. Liedon lukiosta meitä lähti tänne kaksi opiskelijaa, minä ja Ellen. Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat vierähtäneet erittäin nopeasti ja kaikki on sujunut tähän asti erittäin hyvin. Espanjalaiset ovat erittäin lämpimiä ja puheliaita, joten on ollut helppo tutustua uusiin ihmisiin ja tuntea olo kotoisaksi.
Isäntäperhe on ottanut minut erittäin lämpimästi vastaan ja arki on lähtenyt sujumaan helposti. Perheeni on alun perin Kuubasta, mutta he asuivat 23 vuotta Saksassa ja muuttivat vasta pari vuotta sitten Espanjaan. Olen heidän avulla oppinut muutamia sanoja ja lauseita Espanjaksi sekä myös joitakin sanoja Saksaksi.
Arkipäivät vietämme koulussa. Aamut alkavat aina yksityisellä espanjan kielen oppitunnilla, jonka jälkeen siirrymme avustamaan pieniä, 2-5 vuotiaita lapsia heidän oppitunneille ja leikkimään heidän kanssa leikkikentälle. Päivisin meillä on aina myös yksi oppitunti vanhempien oppilaiden kanssa, jolloin pääsemme tutustumaan paremmin erilaisiin aineisiin ja koulusysteemiin. Ensimmäisen kahden viikon aikana olemme oppineet jo yllättävän paljon espanjan kieltä ja olemme päässeet tutustumaan uusiin ihmisiin.
Koulupäivien jälkeen ja viikonloppuisin isäntäperheeni on vienyt minua tutustumaan lähikaupunkeihin sekä alueen nähtävyyksiin. Olen ehtinyt siis jo nähdä paljon upeita maisemia ja päässyt tutustumaan espanjalaiseen kulttuuriin.
Päivät ovat myös olleet erittäin lämpimiä (n. 22-25 astetta) ja aurinkoisia. Toivotaan, että sama jatkuu vielä seuraavatkin kaksi viikkoa.
ANNI

Espanja1_edited.jpg
Espanja3_edited.jpg
Emilian bloginkuva 27.4.2022.jpg
Kolmas viikko vaihdossa. 

 

Kolmatta viikkoa on vietetty Parmassa suurimmaksi osaksi lomaillen ja parin päivän osalta jo koulun penkillä. Oma loma on koostunut pääsiäisen vietosta ja lähikaupunkien tutkimisesta. Tosin kaikki tämä koettiin jo hieman puolikuntoisena.

Suomalaisten keskuudessa on kierrellyt pienehkö flunssa ja itse sain tartutuksen vasta kolmannella viikolla, jonka vuoksi suurin osa viikosta olikin sängyssä toipumista.

 

Pääsiäinen on täällä todella iso juhla. Kulttuurishokkina tuli se, miten paljon ihmiset valmistautuivat pääsiäiseen ja kuinka tärkeä juhlapyhä se on Italiassa.

 

Lomailu koulusta oli myös virkistävää, että rauhatonta. Jokainen päivä tuntui hyvin täyteen suunnitellulta ja saattoi viedä kaikki viimeisemmätkin voimat. Oli kuitenkin mukavaa päästä pois koulusta ja viettää aikaa hostien kanssa ja tavata heidän ystäviään. Toivotaan, että viimeinen viikko on yhtä hyvä kuin edellisetkin!

Kuva on Milanosta, missä kävimme suomalaisten kesken!

EMILIA

Terveisiä Italian lämmöstä! 

Olemme nyt olleet neljän Lilun abin voimin Italian Parmassa vaihdossa kaksi ja puoli viikkoa. Aika on rientänyt nopeasti. Sää on ollut meidän puolellamme, vaikka aamuisin on hieman viileämpää, noin 5 astetta. Puolelta päivin noin kello 17–19 asti on ollut lähes joka päivä parikymmentä astetta.

Pääsin itse kokemaan koronan Italiassa. Onneksi säästyin suurilta oireilta ja virus meni nopeasti ohi. Huomioksi jäi kuitenkin se, että Italiassa ja etenkin koulussa, jossa olemme, luotetaan hyvin paljon kotitesteihin. Kouluun ei päässyt takaisin, kunnes oli tehnyt negatiivisen kotitesti tuloksen.

Pääsimme viime viikon sunnuntaina viettämään ihanaa päivää Bolognassa. Bologna sijaitsee noin tunnin junamatkan päästä Parmasta ja sinne oli helppo suunnistaa. Julkinen liikenne täällä on hieman halvempaa (todennäköisesti johtuen veroista ja bensan, sekä sähkön hinnasta). Bussit ja junat kulkevat myös useammin kuin Liedossa / Turussa, tietenkin riippuen yhteyksistä.

Nyt pääsemme nauttimaan pääsiäislomasta, sillä Italiassa pääsiäinen on tärkeä juhla. Ensimmäinen lomapäivä on torstaina 14.4 ja palaamme takaisin koulun penkeille keskiviikkona 20.4.

 

ADA

Blogi2.jpg
blogi2.2.jpg
2.parma 8.4.2022.jpg
1.parma 8.4.2022.jpg

 PARMA, Italia

Liceo Attilio Bertolucci

Pitkä odotus on päättynyt ja olemme saapuneet Parmaan, Italiaan, jossa vietämme seuraavan kuukauden Erasmus+ -vaihdossa lukiossa nimeltään Liceo Attilio Bertolucci. Meitä on täällä neljä Liedon lukion opiskelijaa: minä Nilla, Emilia, Ada ja Johanna. Majoitumme koulun opiskelijoiden luona ja nämä samat neljä majoittajaa tulevat toukokuuksi Lietoon opiskelemaan. Parmassa on aurinkoista ja lämmintä noin 15 astetta. Aion nyt esitellä havaintoja ja eroavaisuuksia, joita olen tehnyt ensimmäisen viikon aikana.

 

    - Kaikki autot ovat todella puhtaita.

    - Bensa ja diesel on halvempaa kuin Suomessa, mutta ei paljon.

    - Liikenne on erilaista: autot ajavat ihan kiinni toisissaan ja                      ohittelevat paljon (suomalaisen mielestä vaarallisesti).

    - Ruoan kanssa ei syödä mitään lisuketta. Kun syödään kanaa,              syödään vain kanaa eikä esimerkiksi riisiä sen kanssa.

    - Syödessä ei käytetä veistä.

    - Mascarpone juustoa käytetään paljon, myös esimerkiksi pitsassa.

    - Italialaiset sanovat koko ajan alora eli sitten/siis.

 

Päivärytmi on erilainen. Koulu alkaa kello 8 ja päättyy jo kello 13, jonka jälkeen on lounas. Illallista syödään perheen kesken vasta myöhään iltaisin, yleensä kahdeksalta.

bottom of page